mm-blog-banner-CreatiefConcept-1-1140x457

Van creatief concept naar huisstijl

Wie wil dat nou niet: je brengt een dienst of product op de markt en door het juiste gebruik van je huisstijl word je herkend door jouw doelgroep. Om dit te bereiken is het wel van belang dat er een geniaal creatief concept op tafel komt te liggen. Dit klinkt als een pakkende naam bedenken, goede kleuren combineren en klaar is Kees. Niets is minder waar. Om een creatief concept uit te rollen, moet je bepaalde stappen doorlopen en je concept moet aan bepaalde eisen voldoen. In deze blog helpen wij je een handje op weg om een creatief concept te vormen met daarbij de vertaling naar jouw unieke huisstijl.

Wat is een creatief concept?

Vaak begint het bij een idee. Als je een goed idee hebt, wil je dit ook op een goede manier tot uiting brengen. Daar komt een concept bij kijken. Om tot een concept te komen, ga je tijdens een brainstormsessie ideeën bundelen en een plan van aanpak maken. De uitkomst hiervan is het begin van je creatieve concept. In principe is een creatief concept een rode draad van al je uitingen.

Neem bijvoorbeeld McDonald’s. Het begon waarschijnlijk met het idee om fastfood te verkopen met een lage bereidingstijd, op toegankelijke plekken, tegen een betaalbare prijs. Nou, dit is meer dan goed gelukt. De uitbundige, gele M heeft aan het succesverhaal van McDonald’s zeker zijn steentje bijgedragen. Deze M wordt namelijk in alle uitingen doorgevoerd met als klapper op de vuurpijl de gigantische gele masten langs de wegen. Hoe vaak is het jou al gebeurd dat, wanneer je onderweg bent en je tussen de bomen een gele M ziet verschijnen, je toch eventjes de snelweg afrijdt om een McFlurry of 6 kipnuggets te scoren? Geef toe, minimaal één keer! Kortom, een geniaal creatief concept dus.

Hoe creëer je een creatief concept?

Het klinkt lastig; zomaar een creatief concept op tafel gooien. Geen paniek, het valt allemaal reuze mee. Je moet gewoon een team vol creatieve, fantasierijke marketeers bij elkaar in één ruimte stoppen. Succes gegarandeerd! Uiteraard is het wel handig om een aantal richtlijnen te hebben waar je aan moet denken, vandaar hier beneden een kort stappenplan.
1. Bundel alle ideeën
2. Stel een doelgroep vast
3. Creëer een kernboodschap die aansluit bij de doelgroep
4. Maak een moodboard in een sfeer die bij de boodschap past
5. Vertaal je boodschap, a.d.h.v. je moodboard, naar een creatief concept
6. Trek dit creatieve concept door in al je communicatie uitingen

Twijfel je of jouw creatieve concept goed genoeg is? Kijk dan eens of het concept voldoet aan de 3 A’s volgens Thobokholt.
– Authentiek: Past het concept bij het idee dat je voor ogen hebt?
– Aantrekkelijk: Is je concept aantrekkelijk voor de doelgroep?
– Afwijkend: Heeft het concept een unieke uitstraling tussen concurrerende concepten?

Wat is een huisstijl?

Een onderdeel van je creatieve concept is je huisstijl. Hierbij draait het vooral om vormgeving en stijl. Waar McDonald’s heeft gekozen voor een gigantische gele M, IKEA voor een combinatie van geel en blauw, moet ook jij een uitstraling bedenken om je concept meer kracht bij te zetten en te zorgen dat iedereen jouw dienst of product in één oogopslag herkent.

Wanneer je zelf niet creatief bent aangelegd, denk er dan eens aan om het ontwikkelen van je huisstijl uit te besteden. Dit is namelijk vakwerk. In het begin kom je misschien nog weg met een simpele huisstijl, maar wanneer je echt de ambitie hebt om door te groeien, is een professioneel ontworpen huisstijl een absolute must. Daarbij is het ook belangrijk dat je huisstijl in alle middelen consistent wordt doorgetrokken om er een herkenningspunt van te maken.

Hoe maak je een goede huisstijl?

Een goede huisstijl bestaat uit verschillende elementen die elkaar allemaal versterken en daarmee ook jouw concept. Je huisstijl is geslaagd als ook maar het kleinste onderdeel ervan herkenning oproept bij je publiek. De elementen die een absolute must zijn voor je huisstijl zijn natuurlijk je logo, maar ook typografie, kleur en vorm.

Logo: Je logo is het meest belangrijk binnen huisstijlontwikkeling. Je kunt kiezen voor alleen beeld, alleen tekst of een combinatie van beiden. Een logo hoeft niet per se precies te laten zien wat je dienst of product is. Zolang het maar past bij hetgeen je wilt uitstralen. Dus ga je voor zakelijk, dat moet dit duidelijk zichtbaar zijn in je logo. Bij een logo is het minder belangrijk of het mooi wordt gevonden. Dat is namelijk altijd een kwestie van smaak. De doelgroep moet het snappen en zich betrokken voelen. Waarschijnlijk is jouw lievelingskleur ook geen geel, maar vind je McDonald’s wel hartstikke lekker.

Typografie: Typografie is vaak ook onderdeel van je logo. Het juiste font kiezen is dus erg belangrijk. Het aantal verschillende lettertypes is oneindig. Ga je voor luxueus, zakelijk of speels? De keuze is reuze, maar kies wijs! Het is vaak ook handig om een tweede lettertype te kiezen die goed bij het hoofdlettertype past. Kies je bijvoorbeeld voor een mooie sierletter in je logo dan is het goed een mooie serif letter in je teksten te gebruiken. Dit leest een stuk lekkerder.

Kleur: Naast typografie is het ook belangrijk dat je gaat nadenken over kleur. Elke kleur heeft namelijk zijn eigen betekenis en roept bepaalde gevoelens op bij mensen. Het logo van MijnMarketing.com is ook niet gekozen omdat we dol zijn op appeltjesgroen, maar omdat de psychologische aspecten van de kleur groen het beste aansluiten bij onze visie en missie. Je kunt ook een breder palet kiezen voor je huisstijl kleuren, maar het is belangrijk dat deze in balans zijn.

– Vorm: Hier is het, net als bij typografie, heel belangrijk dat je kijkt naar wat je wilt uitstralen. Als je qua font voor zakelijk gaat, is het aan te raden om de vormen ook zakelijk te houden.

Het creëren van een creatief concept met daarbij een passende huisstijl begint dus bij een goed idee dat uiteindelijk tot uiting komt in een perfecte combinatie van kleuren, vormen en lettertypes. Mocht je er nou toch niet helemaal uitkomen om een geniaal concept te bedenken, dan staat er binnen MijnMarketing.com een volledig team voor je klaar dat vol enthousiasme samen met jou gaat brainstormen over alles wat je wil uitstralen.

Tessa Meulenbroek
Tess Meulenbroek
[email protected]


X