mm-blog-banner-infographics-1140x457

Waarom iedereen “into” de infographic is…

Wat is een infographic dan?

Een infographic is een combinatie van afbeeldingen, illustraties, grafieken en minimaal gebruik van tekst om speels, snel en duidelijk een verhaal te vertellen. Bij een infographic wordt de informatie vaak in stappen ingedeeld. Zo krijg je een goed overzicht dat erg prettig is voor je lezers. Een goede infographic maak je niet zo 1, 2, 3. Je ziet veel pogingen, maar een leuk icoontje bij je tekst plaatsen maakt je nog geen infographic-designer.

Waarom moet jij een infographic hebben?

Nou niet persé natuurlijk, maar er zijn een aantal redenen waarom ook jij er een wil:

  1. Je wil opvallen tussen de rest. Je concurrentie vertelt zijn verhaal door mooie teksten te plaatsen op zijn communicatiekanalen. Als jij dan voor een infographic kiest om je boodschap over te brengen, durf ik te wedden dat jij meer opvalt!
  2. Informatie wordt beter onthouden. Mensen zijn nu eenmaal visueel ingesteld, omdat beelden makkelijker zijn te verwerken voor ons brein. Ongeveer 90% van alle informatie die wordt verstuurd naar onze hersenen bestaat namelijk uit visuele aspecten.
  3. Je hebt een schat aan informatie. Als je het goed doet, krijg je namelijk met gemak alle tekst die je op zo’n 4 A-4tjes schrijft op een 1 pagina in een infographic. Dus als je dan moest kiezen tussen het lezen van de tekst of het bekijken van de infographic, wat zou jij dan doen?

Hoe maak je een goede infographic?

Het is geen rocket-sience, maar het is ook niet voor iedereen weggelegd om een infographic te maken. Met deze tips kom je een heel eind.

  1. Als eerste moet je je één belangrijk ding afvragen: wordt jouw verhaal wel duidelijker door het gebruik van een infographic? Soms is het nu eenmaal zo dat je data niet goed of gemakkelijk weer te geven is in een infographic. Hierboven som ik op waarom je er een wil hebben, maar er is niks zo ‘unsatisfying’ als een infographic waar je minder van snapt dan het lezen van een lap tekst.
  2. Orden je data en haal de kern eruit. Sommige stukken uit je verhaal zijn belangrijker dan anderen. Deze kun je in je infographic wel laten zien, maar laat de dingen die er echt toe doen er meer uitspringen. Zorg daarnaast voor een duidelijke structuur die de lezer door de infographic heen loodst.
  3. Sterke visuele aspecten zijn een must. Zorg voor contrast in kleur en fonts. Het klinkt tegenstrijdig, want je wilt met je infographic een hoop vertellen, maar houd het rustig door balans en voldoende witruimte. Te veel visuele prikkels helpen niet om je boodschap te verduidelijken.
  4. Bewaak je huisstijl. Het is misschien een open deur, maar soms kun je jezelf verliezen in een ontwerp omdat je ergens door bent geïnspireerd. Dan is je eigen huisstijl niet te vinden of te herkennen. Dat is jammer, want je wil natuurlijk nog wel herkenbaar zijn voor je publiek.

Kortom, heb je een lang en ingewikkeld verhaal dat je de wereld niet wil onthouden? Probeer je verhaal eens te vertellen in de vorm van een infographic. Kom je er zelf niet helemaal uit? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze graphic designers houden wel van een uitdaging en gaan graag voor je aan de slag!

Tessa Meulenbroek
Tess Meulenbroek
[email protected]


X