De Webwinkel Vakdagen: een lust voor elk e-commerce bedrijf

Van de grote der Nederlanden tot bedrijven die flink aan de weg timmeren, de exposantenlijst was op zijn minst indrukwekkend te noemen. Bol.com, PostNL en Marktplaats zijn slechts een greep uit die lijst. Juist de afwisseling in type en grootte van de bedrijven zorgde voor een goede dynamiek. Het zorgde er ook voor dat men alles kon vinden wat ook maar iets te maken heeft met e-commerce. Van online retailplatformen tot payment services.

Lezingen: van KLM tot conversie optimalisatie

Een van de leukste en vooral ook leerzaamste aspecten van de Webwinkel Vakdagen zijn de vele lezingen. Tijdens de Webwinkel Vakdagen zijn de grote jongens niet te beroerd om hun gezicht te laten zien. Met sprekers als: Margaret Versteden (Bol.com), Andre ten Wolde (Domino’s) en Karlijn Vogel-Meijer (KLM) was het voor de luisteraars watertanden. Met 11 zalen had de Webwinkel Vakdagen weer flink uitgepakt.

Door het grote aanbod aan lezingen was het vooraf lastig om te kiezen. Daarnaast waren de onderwerpen ook nog eens zeer divers wat het niet makkelijker maakte. Er brak dan ook zowaar keuzestress uit bij onze collega’s. Uiteindelijk is ervoor gekozen om op te splitsen om zodoende zoveel mogelijk lezingen bij te wonen.

Natuurlijk waren de lezingen die werden gegeven door de grote bedrijven zeer geliefd, maar lezingen over conversie en Google zorgde voor wachtrijen die je normaal ziet tijdens topdrukte bij de Efteling. Uiteindelijk hebben onze collega’s 16 lezingen bijgewoond. De twee interessantste waren de lezing van Karlijn Vogel-Meijer (KLM) en Jurjen Jongejan (Conversie Optimalisatie).

KLM: de klant bepaalt

Karlijn vertelde over het feit dat bij KLM de klant bepaalt. Dit kwam dan ook in meerdere facetten terug, maar de meest aansprekende was dat de klant bepaalt waar en wanneer hij/zij informatie wil krijgen. Karlijn gaf aan dat de website niet altijd centraal staat, maar dat klanten voor hun informatie niet meer hoeven in te loggen op de website. Ook vanuit andere kanalen is het mogelijk om alle informatie op te vragen. Zo zijn tickets ook te verkrijgen en te downloaden via bijvoorbeeld Facebook Messenger en andere social applicaties. Het doel: alles moet vanuit 1 kanaal voorhanden zijn en de klant bepaalt welk kanaal hij/zij gebruikt. Dit vergt natuurlijk ontzettend veel communicatie. Met meer dan 200 agenten stroomlijnt KLM dit in goede banen. Karlijn vertelde tevens dat er steeds meer wordt gewerkt met kunstmatige intelligentie. De kunstmatige intelligentie helpt bij het beantwoorden van klantenvragen. Kunstmatige intelligentie wordt door KLM ingezet om in de toekomst de stijging in communicatie aan te kunnen zonder exponentieel te hoeven groeien in het aantal agenten.

Kleine aanpassing, meer conversie

Jurjen zijn verhaal was gericht op het verhogen van conversies. Via theorieën die offline zijn bewezen maakte hij de vertaalslag naar online. Aan de hand van 11 concrete tips vertelde hij hoe er met een (kleine) aanpassing meer conversie kon worden gerealiseerd. Om een voorbeeld te geven: zorg ervoor dat UPS’s zoals ‘gratis bezorgd’ in het groen staan. Groen is namelijk een veilige kleur en zorgt voor vertrouwen. Dus meer conversie!

Onze collega’s waren zeer enthousiast over de Webwinkel Vakdagen. Hoewel niet alle kennis nieuw was, zijn we weer geïnspireerd door de mooie casussen.

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X