mm-blog-banner-WebdesignTips-1140x457

5 tips om je website te verbeteren

Is jouw website al up-to-date?

Een geoptimaliseerde website, tegenwoordig kun je als bedrijf niet meer zonder. Mensen verwachten dat elk professioneel bedrijf een eigen website heeft en dat de juiste informatie, zoals de contactgegevens van een bedrijf, binnen no time te vinden zijn via Google. Zijn ze dat niet? Dan is er vast wel een concurrent te vinden met wél een goede website.

Over de vindbaarheid van websites heeft mijn collega Paolo al eerder een blog geschreven. En hoewel dat heel belangrijk is, is het net zo belangrijk dat je website een goed design heeft. Daarom hier 5 punten om op te letten bij het designen van jouw unieke website.

1. Don’t make me think!

Op de meeste websites is ontzettend veel informatie te vinden. Heel kort door de bocht: bezoekers hebben geen zin om lang te moeten zoeken, zelf veel na te denken of lappen tekst te moeten lezen voordat ze het antwoord op hun vraag vinden. Waarom zouden ze ook als ze het op andere plekken sneller en simpeler kunnen vinden? Zorg dus altijd dat de homepagina van je website direct duidelijk maakt wat voor website het is en vooral wat de bezoeker er kan doen of vinden. Een korte slogan kan hierbij helpen. Let hierbij wel op dat mensen het in een oogopslag kunnen zien. Moeten scrollen is een no go!

Een mooi voorbeeld van een duidelijke slogan op de homepagina van FlowCreatie.

2. Focus on me!

Sommige bezoekers zijn doelgericht en weten precies wat ze op een website komen doen. Andere bezoekers zijn meer dwalend. Wat ze ook komen doen, een ding hebben ze gemeenschappelijk: ze scannen de pagina in plaats van alles te lezen. Dat scannen gebeurt niet van links naar rechts, maar wordt bepaald door wat de aandacht trekt. Creëer dus met het ontwerp een focus punt en verwerk er call to actions in. Ook foto’s met mensen kunnen helpen. Mensen zijn namelijk geneigd de kijkrichting van de afgebeelde mensen te volgen. Let wel op: teveel ‘aandacht vragende’ elementen kunnen onprettig en verwarrend zijn, dus balance is key!

Op de website van Fysiosittard is er een duidelijk focuspunt gecreëerd door de drie blokken. De mensen in de afbeeldingen versterken het effect door ernaar te kijken.

3. De ongeschreven regels

Tuurlijk, je wil graag een unieke website die net wat anders is dan je concurrenten. Maar bekijk het ook altijd vanuit de gebruikers. Zo staat het logo op websites vrijwel altijd linksboven, is het klikbaar als link naar de homepagina en staat het menu vaak bovenaan de pagina. Ook zijn websites vaak verdeeld in vlakken, zodat snel te zien is welke informatie bij elkaar hoort. Bezoekers zullen er automatisch vanuit gaan dat dit alles op jouw website ook zo staat, wat tot verwarring kan leiden als dat niet het geval is. Met een vertrekkende bezoeker als gevolg. Het zijn dus ongeschreven regels waar je je maar beter aan kunt houden.

Bufkes maakt gebruik van duidelijke vlakken, waardoor je in één oogopslag kunt zien welke tekst bij elkaar hoort!

4. Meer dan alleen tekst

Oké, lange stukken tekst zijn dus geen succes en ook ingewikkelde zinnen zorgen dat een lezer afhaakt. Denk daarnaast ook na over de leesbaarheid van de tekst. Heeft de tekst genoeg contrast met de achtergrond? Is de tekst groot genoeg? Ook de keuze voor een lettertype is belangrijk. In mijn blog over lettertypes ga ik daar dieper op in. Ga niet voor te veel verschillende lettertypes, maar probeer eerder het lettertype zelf dikgedrukt te gebruiken of cursief te zetten waar nodig. Less is more!

Een mooi voorbeeld op de website van Brand New Day van hoe onderscheid tussen het kopje, de gewone tekst en de link gemaakt kan worden zonder te veel verschillende lettertypes te gebruiken. Ook is er een duidelijk contrast tussen tekst en achtergrond.

5. Maak er geen circus van!

Mijn collega Tess schreef al eerder een blog over de associaties die kleuren bij ons oproepen. Denk dus goed na over wat je website voor gevoel moet oproepen. Bijvoorbeeld betrouwbaarheid, luxe of creativiteit? Als je al een huisstijl hebt, is het slim om je hieraan te houden om een gevoel van eenheid te creëren. Ga niet compleet los met kleurgebruik, dat zorgt voor een (zeer kleurrijke) chaos. Niet alles hoeft opgevuld te worden met kleur of een afbeelding.

Zorggroep Triade laat de kleuren van het logo mooi terugkomen in het design zonder dat het een te druk geheel wordt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer punten waar je aan moet denken bij het designen van jouw website, maar dit zijn voor nu de belangrijkste. Vanaf nu komen we deze 5 veelgemaakte fouten niet meer tegen op jouw website. Deal? En mocht je er zelf niet helemaal uitkomen hoe je jouw unieke website het beste vorm kunt geven, dan staat er binnen MijnMarketing.com een volledig team voor je klaar om jouw webdesign naar een hoger niveau te tillen!

Tessa Schreurs
Tessa Schreurs
[email protected]


X