mm-blog-banner-machinelearning-vs

Marketing automation vs. machine learning

Ontdek de mogelijkheden!

Het inrichten van marketing automation acties biedt allerlei voordelen voor marketeers, maar met de komst van AI en machine learning gaat er een hele nieuwe wereld open. Wat houden marketing automation en machine learning in en hoe kunnen marketeers dit inzetten? Je leest het allemaal in deze blog!

Wat is marketing automation en machine learning?

Marketing automation en machine learning zijn begrippen die je vaak tegenkomt in marketingland. Toch zijn deze begrippen voor velen nog enigszins vaag of ontastbaar. In deze blog proberen we een concreet beeld van de mogelijkheden te schetsen en een stukje verwarring weg te nemen. Marketing automation is het inzetten van geautomatiseerde marketingacties om potentiële klanten en bestaande klanten door de customer journey heen te loodsen en aan je bedrijf te binden. Het einddoel? Meer conversies genereren. De geautomatiseerde acties bestaan vaak uit nieuwsbrieven die op basis van bepaalde triggers worden verstuurd. Machine learning is een vorm van kunstmatige intelligentie die gericht is op het bouwen van systemen. Systemen die van de verwerkte data kunnen leren en/of de data gebruiken om beter te presteren. Door middel van machine learning algoritmes kunnen systemen klantbehoeften voorspellen. Het verschil tussen marketing automation en machine learning is dus groot.

In de praktijk is machine learning een methodiek om de juiste data te verzamelen en te leren van deze data zodat je op de juiste momenten de juiste content toont. Marketing automation is simpelweg een methodiek om deze content op een geautomatiseerde manier weer te geven aan de klant.

De voordelen van machine learning

Waar we in het verleden zelf intelligentie moesten toevoegen om de juiste triggers in te stellen voor geautomatiseerde acties, kan tegenwoordig een machine learning algoritme deze taak veel nauwkeuriger uitvoeren. Door zoveel mogelijk data (websitedata, e-mails, social data etc.) te verzamelen en te combineren met externe data (denk hierbij aan weersvoorspellingen, verkeersdrukte, geslacht etc.) worden 360 graden klantprofielen van iedere individuele klant opgesteld. Op basis hiervan vertellen machine learning systemen precies welke boodschap bij welke klanten aansluit en via welke kanalen deze boodschap het best verspreid kan worden.

Boost conversies door geautomatiseerde relevantie

Door marketing automation en machine learning data te combineren, kun je je conversies een enorme boost geven zonder structureel meer tijd te investeren in je marketing. Natuurlijk vergen geautomatiseerde acties (zoals nieuwsbrieven) een eenmalige investering in tijd, maar uiteindelijk zul je hier langdurig de vruchten van plukken. Zo kun je met de machine learning data geautomatiseerde acties instellen die aansluiten op de behoefte van de klant en daarmee de conversieratio en het aantal conversies laten stijgen.

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X