mm-blog-banner-InstagramEcommerce-1140x457

De nieuwe checkout functie

Checkout on Instagram


De nieuwe functie stelt gebruikers in staat via berichten in de tijdlijn producten te kopen zonder dat zij Instagram hoeven te verlaten. Momenteel dienen bedrijven nog een link naar hun eigen website te plaatsen voor het aanbieden van producten via het platform. Met ‘Checkout on Instagram’ kan het gehele koopproces plaatsvinden binnen de Instagram app. 20 topmerken hebben de eer om de functie te testen. Denk hierbij aan merken als Adidas, Balmain, Dior, H&M, Kylie Cosmetics, Nike, Prada, en Zara. Een tijd geleden kwam Instagram al met de product tag. Wanneer er een foto werd geplaatst met items die je kon shoppen, werd hier een tag bij gezet waarmee je werd doorgelinkt naar de website en daar kon je dan het product kopen. De Checkout functie is hier een vervolg op. Mensen kunnen nu het product gelijk via Instagram afrekenen.

De voor- en nadelen


De Checkout functie biedt enkele voordelen voor zowel de gebruikers als voor de online marketeers:

  1. Je hoeft nu niet meer naar een andere website toe wanneer je iets wilt kopen en afrekenen. Binnen enkele klikken heb je het item in je winkelmandje staan en kan je snel en gemakkelijk bestellen.
  2. Door het vergemakkelijken van het online proces, hebben bedrijven meer kans op inkomsten via e-commerce.
  3. Met deze nieuwe functie kijken mensen weer net wat langer rond in de app. Ze komen telkens nieuwe items tegen die hen aanspreken. Omdat het hele koopproces via dezelfde app gaat, hoeven mensen niet meer te switchen naar andere apps voordat zij het product kunnen afrekenen.

Ook is er 1 groot nadeel verbonden aan deze nieuwe functie:

  1. Mensen worden niet meer naar de website geleid. Hierdoor heb je als merk minder cross- en upsell mogelijkheden. Je kunt de customer journey van de consument niet volledig beïnvloeden, waardoor je in bepaalde fases de consument misloopt. De afhankelijkheid van Instagram wordt op deze manier vergroot. Wel is het zo dat er door deze nieuwe functie een extra mogelijkheid bijkomt binnen je e-commerce strategie. Vanaf nu kan e-commerce via social media namelijk worden meegenomen in de strategie van jouw bedrijf.

De kosten


Het afrekenen binnen Instagram zal niet kosteloos zijn voor de aanbieders. Zij betalen namelijk een ‘selling fee’ over een bestelling. Dit bedrag wordt niet door Instagram als winst aangemerkt. Instagram zegt namelijk dat het bedrag dat hiermee wordt opgehaald, geherinvesteerd wordt in de ontwikkeling van programma’s en producten die de checkout kunnen optimaliseren. Hoe hoog de ‘selling fee’ is, is nog niet bekend. Een andere gedachte achter deze fee is dat bedrijven best een klein bedrag willen betalen om een hogere conversie te halen uit hun Instagram-posts. De beredenering is namelijk: hoe korter de weg naar de checkout, hoe groter de kans op conversie, wat weer een hogere ROI zal betekenen.

Betalen via Instagram


Wanneer je nu op een product tag klikt, zie je een button met ‘visit website’. Deze button zal worden vervangen door ‘Checkout on Instagram’. Door hierop te klikken kan de consument direct betalen via Paypal of Creditcard. Wanneer de betaling is afgerond, kan er worden geklikt op de button ‘orders’. Hierin kan de bezoeker de status van de bestelling zien, de bestelling annuleren of retourneren en contact opnemen met de aanbieder. Wanneer je de eerste keer een product koopt, moet je wat gegevens achterlaten. Zo moet je je naam, e-mailadres en betaal- en verzendgegevens opgeven. Zodra je je eerste bestelling hebt geplaatst, wordt de informatie opgeslagen voor de volgende keer. Daarnaast ontvang je ook meldingen over verzending en bezorging. Zo volg je de status van je aankoop ook makkelijk vanuit de app.

Op dit moment is de functie alleen te gebruiken in de Verenigde Staten. Het zal dus nog wel even duren voordat dit ook te gebruiken is in Nederland. Als deze nieuwe functie een schot in de roos blijkt te zijn, zal Instagram koppelingen met e-commerceplatformen zoals Shopify, BigCommerce, ChannelAdvisor en Commercehub mogelijk maken. Kortom, dit is nog maar het begin van de e-commerce wereld binnen social media kanalen.

About The AuthorX