InstaIlse-01-1140x475

Hoe word je een baas op Instagram?

Ga direct aan de slag met deze 8 tips

Voor de grote update van Instagram zagen we alle posts in chronologische volgorde op onze tijdlijn, wat natuurlijk heel logisch is. Maar social media zou social media niet zijn als er weer een bepaald algoritme bij komt kijken. En ja hoor, na de grote update ondervond iedereen de struggles met het algoritme omdat foto’s bij minder volgers getoond worden.

Bekijk maar eens de tijdlijn van jouw Instagram pagina? Welke accounts zie je? Dit zijn de accounts waar je meer interactie (likes en comments) hebt t.o.v. de andere accounts waar je nooit iets mee doet. De kans is groot dat je ook meer ‘mensen’ ziet in plaats van merken. Je reageert namelijk sneller op vrienden/collega’s/kennissen dan op een merk. Dit maakt het voor bedrijven moeilijk om het algoritme de baas te blijven. Heb je als bedrijf al veel interactie op Instagram? Dan hoef je je hier in ieder geval geen zorgen om te maken.

 

Je hebt veel interactie als je bijvoorbeeld meer dan 4 procent betrokkenheid ziet bij je volgers. Voorheen kon je de betrokkenheid zien in de statistieken van je account. Dankzij de update van vorige week niet meer. Je kunt je betrokkenheid zelf berekenen door het aantal likes en het aantal comments bij elkaar op te tellen. Het aantal likes en comments zijn essentieel om zichtbaar te blijven bij je ‘fans’. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk likes en comments binnenharkt?

 

1. Consistente feed

Instagram-accounts met focus op één onderwerp groeien sneller dan accounts die zich op meerdere onderwerpen richten. Als jouw merk veel verschillende soorten producten aanbiedt is het dus moeilijk om die vaste lijn aan te houden. Je zult dan moeten nadenken hoe je feed er het meest overzichtelijk uit kan zien. Dit kun je realiseren door bijvoorbeeld een vast kleurenpalet te kiezen, een vaste filter of een vast standpunt qua fotografie. Je kunt er ook voor kiezen om je merk op te splitsen. Neem als voorbeeld H&M. H&M heeft 2 Instagram accounts: 1 voor de kleding (@hm) en een voor de H&M Home collectie (@hm_home). Deze 2 accounts hebben ieder een totaal verschillende uitstraling, maar zijn per account wel consistent in hun feed.

 

 

2. Focus

Consistentie is dus ‘the key’. Naast het consistent zijn is het enorm belangrijk dat je je ergens op focust. Op je ideale volger, op je verhaal en op je doelstelling. Als je je op deze dingen focust zal je zien dat jouw Instagram-verhaal duidelijker wordt waardoor het voor jouw ideale volger ook duidelijk is waarom ze jou moeten gaan volgen en hier absoluut niet over twijfelen!

 

3. Wees actief en sociaal

Om terug te komen op de likes en comments: bedank je je volgers (en eventueel niet-volgers) voor hun reacties? Like je hun foto’s terug en reageer je ook? Ga je gesprekken aan? Ga je opzoek naar nieuwe accounts om te volgen? Noem het maar op! Hoe actiever je bent op Instagram, hoe meer je ervoor terugkrijgt. Probeer het en ervaar meteen de resultaten! Houd dit wel vast, want wanneer je verzwakt in je activiteit zullen je volgers je weer ontvolgen.

 

4. Interactie creëren

Maar hoe krijg je dan meer likes en reacties op je foto? Je kunt bijvoorbeeld simpele vragen stellen aan je volgers. Denk bijvoorbeeld aan: “Wie houdt er nog meer van een broodje Bufkes?”. Het is het beste als de foto die je post de vraag dan ondersteund. Likes zul je vooral krijgen als je erg mooie foto’s post. Op een gegeven moment weet je wel welke foto’s veel likes zullen krijgen. Hier moet je dus meer foto’s van maken Fotografeer vanuit verschillende hoeken en post de foto bijvoorbeeld een week later vanuit een andere hoek. Dit zorgt er ook meteen voor dat je feed mooi uit ziet!

 

5. Gebruik van hashtags

Wat kenmerkt jouw Instagram? Welke woorden komen er in je op bij de foto die je post? Je gebruikt hashtags zodat gebruikers jou kunnen vinden wanneer ze naar iets specifieks op zoek zijn. Door relevante hashtags te gebruiken kun je je bereik dus aanzienlijk vergroten. Per post mag je maximaal 30 hashtags gebruiken. Denk hier goed over na, doe research hoe groot het bereik is van een bepaalde hashtag en sla ze vervolgens op in je notities. Zo hoef je niet iedere keer al die woorden te typen onder je foto, als je ze al kunt onthouden ; ). Gebruik ook liever geen hashtags in je comments. Het ziet er misschien mooier uit maar het kan ervoor zorgen dat je post ‘geband’ wordt. Plaats de hashtags in je bericht en je bent beter vindbaar!

 

6. Timing posts

Om erachter te komen wanneer je moet posten moet je je doelgroep in kaart brengen. Wie is jouw doelgroep en wanneer zijn ze online? Je kunt hier uiteraard aannames in maken, maar je vindt deze feiten ook terug in de statistieken van je Instagram account. Je kunt hier zien waar je volgers vandaan komen en wanneer jouw volgers (het meest) actief zijn. Je post je foto op de tijd(en) wanneer de meeste volgers actief zijn. Hoe meer je post, hoe groter de kans is dat je zichtbaar bent op Instagram. Je volgers zijn namelijk ook meer dan één keer per dag op Instagram.

 

 

7. Schrijf aantrekkelijke teksten

Denk aan je bio, de teksten die je plaats bij je foto’s en de comments die je achterlaat bij andere accounts. Zorg dat jouw teksten een verhaal vertellen waar andere mensen nieuwsgierig naar worden! Vertel dus het verhaal achter de mooie foto.

 

8. Instagram Stories

Sinds vorige week heeft Instagram weer een leuke update toegevoegd. Je kunt vanaf nu stories opslaan op je profiel. Weer een stukje persoonlijkheid erbij. Je geeft een kijkje in het ‘echte’ leven of een kijkje ‘behind the scenes’. Je kunt je stories ook gebruiken als teaser om mensen je pagina te laten bezoeken.

Ilse Lazarus
Ilse Lazarus
[email protected]


X