MM-blog-banner-instagram-likes-verwijderen-1140x457

Instagram verlaagt de sociale druk onder jongeren

Ze gaan het aantal likes verbergen

Instagram is een trial gestart in de landen Australië, Canada, Japan, Ierland, Italië, Brazilië en Nieuw-Zeeland om te kijken of ze verder kunnen gaan zonder het tonen van likes. Je kunt dan geen likes meer zien bij andermans foto’s, alleen nog bij foto’s van jezelf. Maar waarom zou Instagram dit doen? Is dit niet juist waar dit hele sociale platform om draait?!

Niet genoeg likes doen afbreuk aan succes

Instagram wil de sociale druk voor gebruikers verlagen. Gebruikers meten hun succes aan de hand van likes. Heeft een post veel likes? Dan geeft dat een boost aan hun zelfvertrouwen. Wanneer een post niet veel likes behaalt, denkt degene die de post geplaatst heeft gelijk dat de content niet goed genoeg is. Vaak wordt dan zelfs overwogen om de post te verwijderen. Posts met ‘niet genoeg’ likes staan niet goed en doen afbreuk aan succes.

Het hebben van veel likes neemt bij veel mensen de overhand. Mensen doen de gekste dingen ‘voor de gram’. Er worden enorme risico’s genomen om het perfecte plaatje te creëren. Risico’s die soms zelfs eindigen met de dood. Google maar eens naar Instagram deaths en je staat versteld wat mensen doen voor likes.

Betekent dit dat Influencer dan geen invloed meer hebben?

Instagram doet er dus goed aan om deze trial aan te gaan in het belang van de sociale druk onder jongeren. Het is slecht voor de geestelijke gezondheid van gebruikers. Met name jongeren zijn erg gevoelig voor likes. Maar what about Influencers? Voor hen hoeft het zeker niet slecht te zijn. Wanneer je als influencer een bedrijfsaccount hebt, blijf je gewoon je eigen likes, bereik, interactie etc. zien in jouw statistieken. Deze kun je dan communiceren naar eventuele partners. Een groot nadeel is dat ondernemers niet meer aan de voorkant kunnen zien hoe ‘populair’ posts van Influencers zijn. Wellicht dat door deze verandering de creativiteit van een Influencer meer gaat tellen, dat is ook waarom Instagram 9 jaar geleden met dit sociale platform is gestart.

Ilse Lazarus
Ilse Lazarus
[email protected]


X