Overheid

Overheid & marketing, hoe komen deze twee samen?

Nog niet zo een hele lange tijd geleden was de communicatie vanuit overheidsorganen, zoals gemeenten, provincies en instanties nog erg eenzijdig. Er werd van bovenaf beleid geschreven en, als je geluk had, met burgers gecommuniceerd. Tegenwoordig is dit gelukkig volledig anders. Overheidsorganisaties innoveren, hebben de taak om burgers meer en meer te betrekken en kunnen zorgen voor gedragsverandering. Ook zijn ze zich ervan bewust dat ze een cruciale rol spelen in het aantrekkelijk maken van de gemeente.

Maar hoe zorg je ervoor dat burgers ook daadwerkelijk gaan participeren? Hoe zorg je ervoor dat burgers gezonder gaan leven en andere keuzes maken in het leven? En hoe zorg je ervoor dat jouw gemeente meer bezoekers trekt en als aantrekkelijk wordt gezien voor potentiële bewoners? En niet te vergeten: hoe zorg je er als gemeente voor dat je zélf het juiste personeel hebt?

Succesvolle burgerparticipatie

Door het effectief inzetten van een 360º campagne, creëer je bewustzijn, vergroot je betrokkenheid en bevorder je de transparantie. Bepaal wat de doelstelling is, wie de doelgroep is en in welke vorm er geparticipeerd kan worden. Door aantrekkelijke en informatieve content te delen via verschillende kanalen, zoals social media, websites, nieuwsbrieven en fysieke mailings kun je burgers actief betrekken om deel te nemen aan participatie vraagstukken.

Tip: Ben je benieuwd hoe we samen met Gemeente Kerkrade voor verrassende resultaten hebben gezorgd? Bekijk dan de casus op onze website.

Citymarketing

Iedere gemeente is uniek en heeft zijn eigen elementen waarom burgers hier graag willen wonen, waarom toeristen hier graag naartoe komen en waarom ondernemers zich hier willen vestigen. De kunst van citymarketing is om deze onderscheidende identiteit te benadrukken en een imago te creëren dat hierbij aansluit. Door middel van een logo met pakkende slogan en een herkenbare huisstijl zorg je voor herkenbaarheid.

Zijn de doelstellingen bekend? Dan ga je aan de slag met het creëren van boeiende content. Maak verhalen, foto’s en video’s die het verhaal van de stad vertellen, laat burgers aan het woord en breng toeristische trekpleisters in beeld. Deel deze verhalen via verschillende kanalen waarmee je de juiste doelgroep bereikt. Ook het opzetten van samenwerkingen met instellingen en bedrijven uit de gemeente zijn een goede manier om een groot bereik en betrokkenheid te creëren. Altijd gericht op het positief en realistisch laden van de identiteit van jouw gemeente.

Een sterk werkgeversmerk

Gemeenten hebben van oudsher vaak een ietwat stoffig imago als werkgever. Door een sterke employer branding strategie zorg je voor een passende identiteit en kun je op een unieke manier potentiële kandidaten aantrekken. En het belangrijkste: practice what you preach! Zorg ervoor dat binnen de organisatie beleefd wordt wat naar buiten gecommuniceerd wordt.

TIP: Wil je meer weten over Employer Branding? Lees verder ook onze blog ‘ in 5 stappen naar een Employer Branding strategie’.  

Iedere marketing aanpak is uniek. Beslis per doelstelling en doelgroep welke kanalen uit het 360º Marketing Model je inzet om je campagne zo succesvol mogelijk in te zetten. En last but not least.. meten is weten! Volg de effectiviteit van de marketinginzet door middel van meetbare KPI’s zoals toeristenaantallen, tevredenheidsonderzoeken, bereik en kliks naar de website.  Zorg ervoor dat de campagne tussentijds bijgestuurd wordt om tot de beste resultaten te komen.

Wanneer je als gemeente de marketing en communicatie naar de inwoners, bedrijven en partners in één lijn brengt middels een integrale 360° strategie, omstaat er een onoverwinnelijk synergetisch effect. Dat is waar overheid en marketing samenkomt. En dat is precies waar we bij MijnMarketing.com enthousiast van worden!

Maxime Paulis
Maxime Paulis
[email protected]


X