Storytelling

Storytelling inzetten als marketinginstrument

Storytelling is een breed begrip, maar in de kern is het niets meer dan een verhaal vertellen. Een verhaal waarmee je de klant direct aanspreekt. Het wordt ingezet om mensen te laten ervaren wat een ontwikkeling, product, data of andere onderwerpen voor hen kan betekenen. En dat kan in allerlei vormen en maten: online of offline, video of tekst, via social media of je eigen platform. Ontdek hoe je storytelling kunt inzetten voor jouw bedrijf!

Eerst een doel, dan een strategie

Met zomaar een paar losstaande verhalen kom je er niet. Als iemand uit de doelgroep iets interessants ziet, dit kan bijvoorbeeld op social media zijn, wil je die persoon de mogelijkheid geven om meer te weten te komen over het onderwerp. Dit kan via een video, een artikel of bijvoorbeeld een website. Om deze mogelijkheid te creëren heb je een strategie nodig. Wat wil je bereiken? Hoe wil je dat bereiken? Met welke content wil je dat bereiken? Stuk voor stuk belangrijke vragen voor het bepalen van je koers. Toch ben je er met deze strategie nog niet. Voordat je aan de slag gaat met het creëren van content moet eerst de ‘tone of voice’ van je bedrijf bepaald worden. In andere woorden: bepaal welk gevoel je wilt overbrengen, want dát zullen mensen onthouden. En juist dat gevoel is wat centraal staat bij storytelling.

De voordelen

Storytelling heeft zijn impact bewezen in verschillende organisaties. Het verhaal achter een merk raakt mensen. En geeft het merk een gezicht. Het inzetten van storytelling is een goede manier om je onderscheidend vermogen aan je doelgroep te laten zien én te bewijzen. Door het delen van een positief verhaal van een klant of een bijzondere organisatiegeschiedenis geef jij je doelgroep een kijkje in je organisatie. Op die manier benut je de overtuigingskracht van emotie. Eerlijke ervaringen hebben een enorme impact en maken je aanbod authentiek. Sleutel dus niet te veel aan de verhalen van je klanten, maar laat de emotie zijn werk doen. Daarnaast versterkt het ook je geloofwaardigheid. Als je inzichtelijk maakt welke vragen er zijn bij je doelgroep, kun je hier vervolgens op inspelen door deze vragen te beantwoorden in je storytelling. Eventuele twijfels bij je doelgroep kunnen worden weggenomen, waardoor je als bedrijf vertrouwen uitstraalt. Verder is storytelling een effectieve aanvulling op een goede wervingsstrategie. Je versterkt je employer brand door verhalen te delen van je medewerkers. Positieve verhalen van collega’s laten sollicitanten zien wat jouw onderneming een prettige werkomgeving maakt en waarom jij dé ideale werkgever bent.

Sleutel tot succes

Luisteren naar je doelgroep is de grootste uitdaging in storytelling. Breng daarom in kaart op welke informatie jouw doelgroep wel of niet zit te wachten. Welke behoeften spelen hierin een rol? Met deze informatie vind je namelijk de toon die past bij jouw doelgroep en kun je ervoor zorgen dat je verhaal volledig aansluit op je doelgroep. De volgende stap is het creëren van een verhaal. Een geslaagd verhaal weerspiegelt de identiteit van jouw bedrijf. De identiteit van jouw bedrijf omvat alle uiterlijke kenmerken, maar vooral ook ‘karaktereigenschappen’. Vind je het moeilijk om de identiteit van je bedrijf te bepalen? Betrek dan je medewerkers erbij. Zij maken namelijk deel uit je van je identiteit. Een andere succesfactor bij storytelling: een eerlijk en authentiek verhaal. Want vergis je niet. Een commercieel verhaal gaat uitstekend samen met eerlijkheid en authenticiteit. Maar met een eerlijk verhaal speel je zelfs nóg beter in op de emotie van je lezers.

Weet jij niet waar je moet beginnen? Heb je hulp nodig bij het opstellen van een marketingstrategie en/of tone of voice? Of ben je op zoek naar een copywriter die jouw verhalen op de juiste toon naar buiten brengt? Ons team van specialisten helpt je graag verder!

Femke Jongen
[email protected]


X