mm-blog-banner-GeneratieZ-1140x457

Weg met de millennial en focus op Gen Z

Gen Z has arrived

De millennial, je leest er onderhand in elk marketing gerelateerd artikel iets over. Maar what about Generation Z? De doelgroep die zich geen leven zonder internet kan herinneren en geleid wordt door influencers. De doelgroep die hun hand aan hun telefoon vastgeplakt heeft. Ik hoor je al denken. Generation Z is de generatie die we het best met online marketing kunnen bereiken. Maar hoe precies? Je leest het in deze blog.

Generatie

Geboren tussen

Generatie A – Google Kids2010 – 2030
Generatie Z – The Founders1995 – 2010
Generatie Y – Millennials1982 – 1995
Generatie X – Verloren generatie1960 – 1982
Babyboomers – Protestgeneratie1940 – 1960
Stille generatie – Geraniumzitters1930 – 1940
 1. Mond tot mond reclame
  De “digital natives” hebben hun ouders midden in de crisis mee mogen maken. Dit heeft geresulteerd in een voorzichtige en zuinige cultuur waar sparen tot de orde van de dag behoort. De mensen uit deze generatie zijn échte price-conscious shoppers. Ze vergelijken prijzen en struinen het wereldwijde web af voor de beste kortingscodes. De doelgroep is kritisch en hecht veel waarde aan online word of mouth in de vorm van online recensies en de mening van influencers.
 2. Influencer marketing
  Het social medium YouTube is razend populair onder Gen Z. 95% van de doelgroep is actief en spendeert gemiddeld 3,5 uur op dit kanaal. Influencers worden op de voet gevolgd en voelen als een “echte vriend”. Unieke, grappige, echte en spannende content met een eerlijke en oprechte boodschap wordt gewaardeerd. Pas op met branded content. De doelgroep prikt gemakkelijk door een neppe boodschap heen. Generatie Z wordt getriggerd met korte video’s gecombineerd met goede muziek van maximaal 10 seconden.
 3. Intensief mediagebruik
  De spanningsboog van een “digital native” bedraagt slechts 8 seconden. Hun geheugen werkt als een soort filter. Binnen 8 seconden wordt beoordeeld of informatie (bijvoorbeeld in een advertentie) relevant is. Deze doelgroep gebruikt tegelijkertijd maar liefst 5 schermen en is gewend alles binnen een beperkt aantal klikken te vinden. Vrienden spreken ze nauwelijks face to face. Ze geven de voorkeur aan een online videochat-kanaal als “Houseparty” of “Snapchat”. Als Gen Z er dan toch voor kiest om een avond gezellig bij elkaar te komen, wordt alles intensief op Snapchat of Instagram vastgelegd. Snapchat is hun favoriete kanaal. Gevolgd door Instagram en Instagram Stories. Facebook komt op de laatste plaats en verliest steeds meer populariteit onder deze doelgroep. Toch wordt er nog steeds gebruik van gemaakt.
 4. Gehecht aan privacy
  Waar de millennials de “test personen” van de social platformen waren, heeft Generation Z alles meteen door. Ze zijn bewust van alles wat ze online plaatsen en hebben een voorkeur voor privé platformen als Snapchat. Hun accounts zijn afgeschermd en worden maar met een kleine kring vrienden gedeeld. Deze generatie geeft de voorkeur aan rauwe content op hun eigen kanalen die regelmatig opgeschoond worden.Gen Z ad
 5. Arbeidsmarktcommunicatie
  Opmerkelijk is dat Gen Z bijzonder goed is opgeleid. Geliefde studies stammen af van het STEM-traject: science, technology, engineering en mathematics. Ambitie en uitdaging zijn sleutelwoorden die hun hersenen laten spinnen. De droom van een eigen onderneming wordt regelmatig met leeftijdsgenoten besproken. Dit hebben we te danken aan de zogenaamde startup cultuur waarvan de meest succesvolle verhalen geregeld op social media gedeeld worden. Generation Z hecht veel waarde aan vrijheid en zal niet snel vallen voor een “simpele” 9-5 baan. De meest ideale baan wordt naar eigen smaak ingericht, maar is van zekerheid gegarandeerd.

Kortom, de personen uit Gen Z zijn price-conscious shoppers die prijzen actief vergelijken en zuinig met geld omgaan. Ze zijn gevoelig voor influencer marketing en beschikken over een korte spanningsboog waardoor catchy content extra belangrijk is. De doelgroep is slim en ambitieus. Ze gaan verstandig met privacy om en worden geprikkeld door succesverhalen over startups. Dus, wil je deze doelgroep bereiken? Zorg dan voor unieke en oprechte content op geschikte kanalen.

Fenna Langeslag
Fenna Langeslag
[email protected]


X