customer journey

Zo ziet een ‘real-life’ customer journey eruit!

En zo speel je hierop in..

De customer journey in al haar facetten hebben we reeds besproken in onze blog. Nu is het tijd om de diepte in te duiken en in te zoomen op de verschillende fases van de customer journey. En met concrete voorbeelden duiding geven aan de verschillende onderdelen uit het oogpunt van de FMCG (fast moving consumer goods) branche.

De customer journey

De awareness fase

In de awareness fase wordt een ‘probleem’ erkent, maar heeft je potentiële klant nog geen idee hoe ze tot een oplossing kunnen komen. Ik heb buikpijn, ik ben geprikkeld en heb geen concentratie. In deze fase ga de klant onderzoeken wat het probleem kan zijn, maar neemt nog geen beslissingen, daarvoor is het nog te vroeg.

Ik heb buikpijn, ik ben geprikkeld en heb geen concentratie.

 

De consideration fase

In de consideration fase is het probleem helemaal duidelijk. De klant heeft namelijk honger! Nu het probleem duidelijk is gaat de klant meteen op zoek naar mogelijke oplossingen. Waar heeft hij trek in? Wordt het pasta carbonara, steak met friet of toch hutspot?

Wordt het pasta carbonara, steak met friet of toch hutspot?

 

De purchase fase

In de purchase fase heeft de klant de beslissing gemaakt dat het pasta carbonara gaat worden. Maar waar kan hij dit het beste gaan kopen? De klant wil het sowieso graag zelf maken, want dat is het allerlekkerste. Ga ik naar Jumbo, Albert Heijn of Lidl? Even denken… de Albert Heijn is dichterbij en de Lidl goedkoper. Maar bij Jumbo kan ik gratis parkeren en ik had op social media gezien dat ze daar nu verse sushi verkopen. Dan neem ik dat meteen mee als late night snack.

Ga ik naar Jumbo, Albert Heijn of Lidl?

 

De service fase

In de service fase staat de klant in Jumbo en wil voornamelijk zo snel mogelijk de boodschappen bij elkaar zoeken zodat hij thuis kan gaan koken. Ik loop vrijwel meteen tegen een kopschap aan waar de sushi gepresenteerd is. Check! Ik loop door de winkel en wordt vriendelijk begroet door het personeel. Ik neem snel de ingrediënten voor de pasta carbonara en loop naar de kassa. Bij de kassa kan ik meteen terecht bij een kassière zonder te hoeven wachten. Yes!

Bij de kassa kan ik meteen terecht bij een kassière zonder te hoeven wachten. Yes!

 

De loyalty fase

Na de winkelervaring en het eten van de pasta carbonara is de klant in de loyalty fase terecht gekomen. De ervaring bij Jumbo was zo goed. Ik ben de lokale supermarkt meteen gaan volgen op social media en heb me aangemeld voor de nieuwsbrief. Bij het kassabonnetje kreeg ik een spaarkaart waarmee ik kan sparen voor gratis boodschappen en op social media kan ik meedoen met leuke winacties.

Bij het kassabonnetje kreeg ik een spaarkaart.

 

Contentmarketing

Wanneer we het hebben over contentmarketing, dan is het realiseren van content op basis van de behoefte van jouw doelgroep een voorwaarde. Bereik de klant met de juiste content in de juiste fase van de customer journey. Teksten dienen uiteraard SEO geoptimaliseerd zijn, maar de tekst moet vooral de doelgroep aanspreken en de doelgroep helpen een oplossing te vinden voor het probleem. Het is daarom belangrijk om verschillende content te schrijven voor elke fase. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen, video’s en alle andere vormen van content zorg voor een professionele en aantrekkelijke uitstraling. En zorg dat het type content welke je voorschotelt aan je klant past in de klantfase waarin de klant zich bevindt. Wanneer je rekening houdt met de verschillende fases van de customer journey, heb je het complete pakket qua content. Op deze manier help je de doelgroep tijdens hun totale oriëntatieproces.

De customer journey voor jouw bedrijf

Ben je benieuwd naar de customer journey van jouw klant en hoe deze het beste een plek kan krijgen in de content marketingstrategie van jouw bedrijf? Daag dan onze content specialisten uit voor een contentsessie met jouw team.

Ilse Lazarus
Ilse Lazarus
[email protected]


X