mm-blog-banner-b2b-1140x457

5 tips voor succesvolle B2B marketing

Aan de slag met b2b marketing!

Ben je of ga je aan de slag met b2b marketing? Met een goede b2b marketingstrategie bereik je je doelgroep met de juiste boodschap op het juiste moment. Zo bied je niet alleen een betere ervaring voor je (potentiële) klanten, maar vergroot je ook de kans op een conversie. Gebruik de 5 tips uit dit blog om je b2b marketing aan te pakken en een strategie met concrete doelstellingen te formuleren.

1. Bepaal de doelen

Voordat je aan de slag gaat met b2b marketing is het ontzettend belangrijk om je doelen te bepalen. Wanneer zijn je marketinginspanningen succesvol en wanneer niet? Hoeveel offerte aanvragen, ingevulde contactformulieren, inschrijvingen, telefoongesprekken, webshop bestellingen of andere behaalde doelen zijn er nodig om je algehele bedrijfsdoelstellingen te behalen? Om dit te meten en visueel in kaart te brengen, kun je Google Analytics en Google Tag Manager (gratis) inzetten.

2. Bepaal de tussendoelen

Naast harde doelstellingen zoals offerte aanvragen en verkopen is het van belang om tussendoelen oftewel ‘zachte conversies’ te formuleren. Denk hierbij aan het downloaden van een brochure, een nieuwsbrief inschrijving, een terugbel aanvraag of de gemiddelde duur van een website bezoek. Deze data is cruciaal om lead nurturing en lead automation in te zetten (Tip 5: Lead nurturing).

3. Breng je customer journey in kaart

De customer journey is de reis die begint vanaf het moment dat de klant voor het eerst in aanraking komt met je bedrijf tot het moment dat het een loyale klant wordt tot en met het moment dat de klant weggaat of een herhaal aankoop doet. Op basis van de verzamelde data over deze klantreis kun je je marketinginspanningen optimaliseren en beter afstemmen op de behoefte van de klant. Lees het blog Het Geheim: De Customer Journey voor een diepgaander inzicht in alle ins en outs van de customer journey.

4. Zet de juiste marketingkanalen in

Om je doelstellingen te behalen is het natuurlijk van belang dat je de juiste marketingkanalen inzet. Om dit te realiseren zul je eerst een aantal vraagstukken moeten beantwoorden. Is de doelgroep lokaal, nationaal of internationaal? Wat zijn de demografische, technische en culturele eigenschappen van de doelgroep? Deze vragen zul je moeten beantwoorden om kanalen zoals Google AdWords, Social Media Advertising of E-mail marketing succesvol in te zetten. Daarnaast is het van belang om per marketingkanaal specifieke doelstellingen te formuleren. Zo kun je de bijdrage per kanaal beter in kaart brengen en nauwkeuriger sturen op conversies.

5. Lead nurturing

Een lead is een bedrijf of persoon die mogelijk interesse heeft om je product of dienst af te nemen. Door middel van een lead nurturing strategie kun je de juiste content op het juiste moment aan je leads tonen. Probeer voor elke fase van de customer journey in kaart te brengen welke content interessant kan zijn voor je leads. Heeft een lead zich zojuist ingeschreven voor je nieuwsbrieven? Stuur hem of haar dan een welkomstmail met een leuk aanbod of interessante content. Heeft je klant zojuist een bepaald product gekocht? Stuur hem of haar op een geschikt moment een e-mail over handige accessoires voor dit product!

Er komt dus van alles kijken bij het inzetten van b2b marketing. Met de bovenstaande 5 tips kom je al een heel eind. Zijn bepaalde zaken toch nog onduidelijk of besteed je de marketing liever uit? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Er staat namelijk een team te popelen om voor jou aan de slag te gaan!

Paolo Garske
Paolo Garske
[email protected]


X