Het beste Content Management Systeem

De gevaarlijkste keuze voor je nieuwe website

Ben je toe aan een nieuwe website? Dan ben jij vast al verstrikt geraakt in het vakjargon van de gemiddelde webdesigner. Termen en afkortingen als CMS, HTML en CSS vliegen je om de oren. We bespreken graag één van de belangrijkste beslissingen voor de nieuwe website: het Content Management Systeem (afgekort: CMS).

Wat is een CMS? Welke verschillende soorten zijn er? Wat zijn de voor en nadelen? Laten we bij het begin beginnen.

Content Management Systeem

Niet iedereen heeft de technische kennis om een website te kunnen onderhouden. Een CMS biedt dan de oplossing. Met een CMS kun je eenvoudig een website beheren: berichten plaaten, teksten wijzigen, pagina’s toevoegen, indeling wijzigen, foto’s wisselen etc. Veel CMS systemen kun je uitgebreiden met zogenaamde plugins. Hiermee kun je de functionaliteiten uitbreiden: koppelingen naar Social Media, een webshop, nieuwsbrief modules, contactformulieren en veel meer. Er bestaan veel soorten CMS-en met ieder een eigen specialiteit.
Sinds de opkomst van open-source content management systemen zoals bijvoorbeeld WordPress en Joomla ontstaat er onder webbouwers een discussie over open source en betaalde systemen. Maar wat is nu precies het verschil en welke kun je het beste gebruiken voor jouw website?

Gratis Content Management Systemen (Open source CMS)

Open source software is voor iedereen gratis te downloaden en de code mag naar wens worden aangepast. Het voordeel van een open source CMS is dat de “community” het systeem onderhoudt en update, dit kan jezelf of de webbouwer veel tijd en dus veel kosten schelen. Ook zijn er vaak duizenden plugins beschikbaar voor het uitbreiden van het CMS. Meer dan 75% van alle websites gebruikt een Open Source CMS. Daar ligt dan ook een bijkomend nadeel: dit maakt het uiterst interessant voor hackers. Het is dan ook belangrijk dat je het systeem goed onderhoud (updates uitvoeren) en extra beveiligingsmaatregelen neemt. Dit kan vaak in combinatie met een service contract bij de webbouwer. Het CMS is dus wel gratis, maar het onderhoud hiervan niet.

Betaalde Content Management Systemen

Betaalde CMS is niet voor iedereen toegankelijk, je koopt een licentie. In ruil daarvoor sta je in direct contact met de maker van dit cms en weet deze maker exact wat er allemaal mogelijk is. Er is een service contract en ondersteuning. Vaak zijn deze systemen specialistisch en geschikt voor de grotere gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan Magento Enterprise Edition, welke een betere prestatie levert voor  grotere webshops (met tienduizenden of honderdduizenden producten.

Een eigen CMS?

Grote bedrijven kiezen er soms voor om een eigen CMS te ontwikkelen. Dit is een tijdrovende en prijzige bezigheid. Het voordeel hiervan is dat je het systeem helemaal naar eigen smaak kunt inrichten. Ook worden kwetsbaarheden niet op hele grote schaal misbruikt. Bijkomend nadeel is dat er geen kant en klare plugins beschikbaar zijn, deze zullen ook ontwikkeld moeten worden. Het systeem zal ook onderhouden moeten worden, iets waar veel tijd en geld in gaat zitten. Het grootste nadeel is dat je jezelf afhankelijk maakt van de webbouwer, in grote tegenstelling tot een Open Source of betaalde CMS (waarmee je jouw website kunt verhuizen naar een andere webbouwer indien gewenst).

Dewi Smeets
Dewi Smeets
[email protected]


X