Geef een kickstart aan jouw podcast!

In de auto op weg naar werk, tijdens je ochtendwandeling of in de tuin op warme zomerdagen, podcasts kun je de hele dag luisteren. Het aanbod is heel divers, noem een onderwerp en je vindt er wel een podcast over. Dit laagdrempelig medium is steeds meer in opkomst. Ook voor jouw organisatie of merk kan een podcast interessant en nuttig zijn. Heb jij wel eens overwogen om mee te gaan met deze trend en te starten met een podcast? In deze blog zal ik je meer vertellen om jouw podcasts up & running te krijgen!

Waarom een podcast?

Podcasts kunnen een efficiënte toevoeging zijn binnen jouw content- en marketingstrategie. Ze zijn eenvoudig te delen via je website en sociale media. Het is een laagdrempelige manier om jouw doelgroep te bereiken en jouw organisatie of merk letterlijk een stem te geven! Door middel van podcasts kun je een nieuwe doelgroep aantrekken en de relatie met je bestaande klanten verbeteren.

Denk aan een gesprek met medewerkers binnen jouw organisatie, een interview met klanten over inspirerende ervaringen of een update over de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw expertise. Naast storytelling en kennisdeling is het ook een manier om naamsbekendheid op te bouwen in jouw markt.

Hoe begin je?

Een podcast ontwikkelen hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Hieronder is alles te vinden over wat je moet doen als je je eigen podcast wilt starten.

 1. Kies een uniek en nieuwe onderwerp.

In deze, toch al drukke, markt moet jouw podcast onderscheidend zijn van competitie. Wanneer je een onderwerp gaat kiezen, neem de volgende punten in acht:

 

 • Zullen je luisteraars iets uit je podcast halen?
 • Is het onderwerp interessant genoeg om de attentie van de luisteraars te behouden?
 • Is jouw informatie achterhaald of bied je iets nieuws aan?

 

 1. Kwaliteit staat voorop.

Bij een podcast draait alles om jouw stemgeluid, het is dus cruciaal om een goede microfoon te gebruiken. Als je de microfoon van je computer of telefoon gebruikt zal je wellicht niet de juiste geluidskwaliteit krijgen. Microfoons zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen, dus doe vooraf voldoende onderzoek naar de juiste microfoon voor jouw podcast.

 1. Maak gebruik van bewerkingssoftware.

Ook al wordt er tijdens podcasts meestal een informele communicatiestijl gebruikt, met een slecht bewerkte podcast zal je het publiek niet voor je winnen. Zorg ervoor dat de luisteraars een vloeiend verhaal horen, en geef ze het gevoel dat ze deel uitmaken van het gesprek.

 1. Film de podcast zodat je de video kan uploaden op YouTube.

Door jouw podcast beschikbaar te maken op YouTube zal je een nieuwe doelgroep bereiken. Het geeft een boost aan potentiële nieuwe klanten. Houd hierbij wel rekening dat je een goede kwaliteit camera hebt om de video op te nemen (of meerder camera’s om vanuit verschillende standpunten te filmen). Zorg er daarnaast voor dat je de juiste bewerk programma’s tot je beschikking hebt.

 1. Zorg voor een podcast-hostingplatform

Hoewel het mogelijk is om je jouw podcast rechtstreeks op je website te hosten, wordt dit niet aanbevolen. Podcasts nemen veel meer ruimte in beslag dan standaardmedia en daarom bezorgen ze vaak problemen met bandbreedte en snelheid. Doe goed onderzoek naar verschillende podcast-hostingplatformen.

Het opnemen en uploaden van jouw podcast

Wanneer je voldoende inspiratie hebt en de technologische voorbereidingen getroffen zijn, is het tijd om jouw podcast tot leven te brengen. Hierbij enkele tips:

 • Heb een overzichtsplan voor jouw podcasts, zonder plan zullen de podcast de focus verliezen en te lang worden en dus de attentie van de luisteraars verliezen.
 • Zorg voor een korte maar duidelijke intro, vertel de kijkers wat het onderwerp van de podcast is en introduceer een eventuele gast.
 • Upload de podcast waar mensen hem kunnen vinden, bijvoorbeeld op Spotify. Als je de podcast alleen op je website plaats limiteer je de kans om een nieuwe doelgroep aan te spreken.
 • Je zult op lange termijn het beste resultaat genereren als je op een regulier moment een podcast upload en dit ook communiceert naar je volgers.
 • Schuif als gastspreker bij andere relevante en populaire podcasts aan, hierdoor zal je meer naamsbekendheid opbouwen en nieuwe luisteraars bereiken.

Met deze tips en tricks zal jouw podcast vast en zeker een kickstart krijgen. Als je nog meer tips wilt om jouw podcast een boost te geven, neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

About The Author

Inge Curfs
Inge Curfs
[email protected]


X