Ho, Ho, Ho… Is jouw Social Media Feestdagen-proof?

Wow! Voor je het weet is de tijd van Black Friday, Sinterklaas en natuurlijk Kerstmis, we vieren doorgaans heel wat feestdagen. Een geweldige tijd om opnieuw met je klanten te verbinden en voor nieuwe klanten te zorgen. Toch blijken heel veel winkeliers en online marketeers niet de extra aandacht te besteden tijdens deze bijzondere dagen. Mensen zijn zich nu al aan het oriënteren op mooie cadeaus en in de Customer Journey
mogen de Social kanalen natuurlijk niet ontbreken. 65% van de mensen wordt namelijk geïnspireerd door sociale media in hun zoektocht naar het perfecte cadeau.

Cadeautjes krijgen vindt iedereen leuk!

Als je aan de feestdagen denkt, dan hoort daar een cadeau bij! Trakteer je klanten op een klein cadeautje! De waarde is nog niet zozeer van belang. Het is juist slim om voor een cadeau te gaan dat praktisch is of voordeel biedt. Korting op volgende bestellingen, gratis verzending of een gratis proefproduct zijn een goede manier om de kans op herhaalaankopen te vergroten. Het is ook tof wanneer je een reeks van jouw producten uitlicht, vergelijkt en aanbeveelt. Dit is superhandig voor bezoekers!

Maar welke Social Media kanalen dan?

Natuurlijk zet je voor de kerstperiode goed in op SEO en SEA, zodat mensen jouw webshop of bedrijf goed kunnen vinden op Google en Bing. Misschien gebruik je ook banners in het Google Display Netwerk en zet je re-marketing al succesvol in. Maar jouw klanten besteden ook ontzettend veel tijd op social kanalen, mooi als ze daar alvast kennismaken met jouw kerstaanbiedingen. Welke social kanalen kun je het beste gebruiken voor de kerstpromoties?

Facebook

Zowel het aantal gebruikers als de winst van Facebook blijft groeien. Het aantal gebruikers steeg dit jaar met 16 procent, blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van het sociale netwerk. In september waren er 2,07 miljard mensen die minstens één keer gebruikmaakten van het platform. 1,37 miljard van de gebruikers maakt zelfs dagelijks gebruik van Facebook! Het medium wordt door alle leeftijden gebruikt, hoewel jongeren steeds meer naar Instagram en Snapchat vertrekken groeit het aantal 40-plussers; de doelgroep die het meest kan spenderen. Dus zet Facebook in ieder geval in voor de feestdagen!

Instagram

Is jouw doelgroep jonger? Je kunt ze tegenwoordig heel goed bereiken op Instagram. Instagram heeft in Nederland zo’n 2 miljoen gebruikers, waarvan de meeste tussen de 15 en de 39 jaar oud zijn. Speel in op hun kerstwensen en dromen met korte videoadvertenties of inspirerende foto’s en gebruik hashtags om jouw cadeaus te promoten. Adverteren kan via de bedrijfsmanager van Facebook.

Pinterest

Vergeet Pinterest niet, één van de snelst groeiende social media platforms dat bij uitstek geschikt is om jouw producten of ideeën te delen! Met name vrouwen gebruiken dit kanaal regelmatig als een soort online prikbord om dingen te pinnen die ze willen hebben. Raad eens; wie kiezen ook dit jaar de meeste cadeaus uit? Juist, de vrouwen! Idee: maak een speciaal bord voor deze feestdagen!

Laat jouw grootste fans voor je spreken!

Jouw fans zijn hebberig en willen graag iets winnen! Als ze toch al fan zijn laat ze dan ook spreken over jouw producten. Organiseer bijvoorbeeld een wedstrijd! Laat klanten kerstfoto’s maken waarbij ze één van jouw producten gebruiken. Natuurlijk kunnen ze iets winnen, maar ondertussen delen ze jouw actie met vrienden en gebruiken ze specifieke hashtags of tags waardoor je bereik omhoog schiet en je een grote groep buiten je volgers bereikt.

Zorg dat je advertenties feestdagen-proof zijn!

Vertel je de juiste boodschap met de juiste visuals? Gebruik inspirerende foto’s van hoge kwaliteit en test verschillende afbeeldingen om te kijken welke het beste werken. Maak ook advertenties die zijn afgestemd op jouw doelgroep. Zorg dat de afbeeldingen ruim van tevoren gemaakt zijn in de juiste advertentieformaten, zo voorkom je de bekende ‘kerststress’. Gebruik speciale kortingsacties speciaal voor de feestdagen.

Waar komen de social gebruikers terecht na een click op de advertentie? Het beste is om een landingspagina te maken met alle cadeau-ideeën voor hem, haar en voor de kids! Vergeet ook hier niet om je bericht af te stemmen op de juiste doelgroep. Maak ook bij je kerstpromotie gebruik van de uitgebreide targeting functies om de juiste Facebook doelgroep te bereiken. Wat dacht je van ouders met kinderen in een speciale leeftijdscategorie die overeenkomt met de productcategorie op de website? Of upload video’s en promoot deze om jouw kerst sale onder de aandacht te brengen.

Maak inspirerende content voor de feestdagen.

Contentmarketing is geweldig voor organische vindbaarheid, om jouw verhaal te vertellen en op social media te delen. Maak specifieke content voor de feestdagen; bijvoorbeeld een adventskalender of een online verlanglijst. Leuke, niet-commercieel ogende berichten, waarmee je op een speelse manier extra bezoekers naar je website trekt.

Als piek op de kerstboom; plan je alles goed in en maak je een content kalender, op deze manier kunnen alle medewerkers en eventuele marketingbureaus handig samenwerken. In de contentkalender staat in ieder geval: welke content, posts en advertenties er aankomen, in welke periode en op welk kanaal, plus het eventuele advertentiebudget en de verantwoordelijke medewerker. Oh, It’s the most Social Time of the Year!

Monique Bours
Monique Bours
[email protected]


X