mm-blog-banner-SEAvsSEO-1140x457 (1)

Hoger scoren in Google

Het verschil tussen SEO en SEA

‘Ik wil hoger scoren in Google’ is een veelvoorkomende wens van bedrijven. De termen SEO en SEA lijken op elkaar en met beiden kun je hoger scoren in Google. Zie je beide termen vaker langskomen, maar weet je niet zo 1,2,3 welke het beste kan worden ingezet voor jouw bedrijf? In deze blog leggen we de basis uit, maar gaan we ook in op de 5 belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA.

Wat houden SEO en SEA in?

SEO staat voor Search Engine Optimalization, oftewel zoekmachine optimalisatie. SEA is de afkorting voor Search Engine Advertising en doe je aan de hand van advertenties in zoekmachines zoals Google en Bing. Beiden kunnen je bedrijf hoger laten scoren in Google en verbeteren je online vindbaarheid. Het grootste verschil is dat SEA verkeer naar je website trekt door middel van betaalde advertenties. Dit houdt in dat iedere keer dat iemand op je zoekresultaat klikt je hier ook voor betaalt. Dit wordt ook wel je CPC (cost-per-click) genoemd. Met deze advertenties kun je dan ook de éérste positie op de eerste pagina behalen, letterlijk bovenaan in Google dus. SEO zet je daarentegen in om de online vindbaarheid van je website te vergroten door middel van (onbetaalde) organische zoekresultaten. Deze resultaten worden vertoond onder de betaalde advertenties.

  • SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization:  Organische (onbetaalde) zoekresultaten
  • SEA staat voor Search Engine Advertising: Geadverteerde (betaalde) zoekresultaten

Visueel ziet het verschil er zo uit:

Verschil SEO en SEA

Korte termijn vs. lange termijn resultaten

Buiten dat betaalde zoekresultaten bovenaan staan in Google heeft SEA nog een belangrijk voordeel. SEA zorgt namelijk direct voor resultaat. Het advertentiebudget wat je uitgeeft aan SEA levert je dus ook direct websiteverkeer op. SEO is daarentegen een stuk complexer. Hiervoor moet eerst de basis (denk aan je URL’s, metatags, alt-teksten en een logische websitestructuur) goed staan. Vervolgens wil je zoveel mogelijk kwalitatieve content plaatsen op je website, zodat andere websites over je gaan praten (ook wel backlinks genoemd). Google baseert de ranking van je website op o.a. relevantie, domein autoriteit en ervaring op de website. Met de juiste kennis en strategie kun je met SEO absoluut hoger scoren in Google. Echter gaat hier wel een langere periode overheen en kost het veel tijd.

Echter heeft de investering in SEO wel degelijk een voordeel: wanneer je eenmaal een goede ranking hebt behaald blijft dit ook voor langere tijd behouden (bijv. een hoge domein autoriteit). Het is natuurlijk wel belangrijk om je website blijvend te optimaliseren en ook nieuwe content op de juiste manier in te zetten. Bij SEA is het echter het geval dat wanneer je je Google Ads campagne stopzet dat je zichtbaarheid ook per direct weer verdwijnt.

 

De 5 belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA op een rijtje

  1. Adverteren in Google (SEA) kost advertentiebudget. Hoewel je alleen maar betaalt wanneer iemand op je zoekresultaat klikt (de zogenoemde cost-per-click), komt er bij SEO geen advertentiebudget kijken. Wanneer iemand namelijk via organische resultaten (SEO) binnenkomt hoef je voor deze klik dus niet te betalen.
  2. Hoewel het verschil in zoekresultaten tussen SEO en SEA steeds minder zichtbaar wordt, kan men er wel naar neigen om voor de organische resultaten te kiezen in plaats van voor je advertentie. Je SEA advertentieteksten worden namelijk wel gemarkeerd als ‘advertentie’.
  3. Resultaten van SEO blijven voor langere periode behouden, waar je online zichtbaarheid direct verdwijnt wanneer je je SEA-campagnes stopzet.
  4. Voor SEA-advertenties kan je specifiek bepalen op welke zoekwoorden, voor welke doelgroep, op welke positie (afhankelijk van budget) en met welke advertentietekst je gevonden wilt worden. Voor SEO vul je per pagina metatags in met daarin zoekwoorden waarop je graag gevonden zou willen worden. Hoe en waar je daadwerkelijk getoond wordt in de zoekmachine resultaten kun je verder niet beïnvloeden.
  5. SEA kan ervoor zorgen dat je direct hoger kan scoren in Google, waar er voor SEO een langere periode overheen gaat om een hogere positie te behalen. Bovendien worden advertenties bovenaan de pagina getoond en volgen hierna pas de organische resultaten.

Combinatie tussen SEO en SEA

Belangrijk om te weten is dat SEO en SEA elkaar niet kunnen vervangen. Uit onderzoek is gebleken dat 89% van alle websitebezoeken via Google AdWords campagnes niet opgevangen worden door organische klikken. Wanneer je je zoekmachine advertenties stopzet, verlies je dus een hoop verkeer naar je website. Daartegenover staat ook dat wanneer klanten je advertentie met je bedrijfsnaam al een keer langs hebben zien komen, de kans groter is dat ze de volgende keer via een organische klik binnenkomen (zie ook onze blog over bieden op je eigen bedrijfsnaam). Je behaalt dus het beste resultaat door aan de slag te gaan met zowel SEO als SEA.

Demery Noma
Demery Noma
[email protected]


X