Iets mis met jouw website of webshop? Een back-up kan cruciaal zijn!

Er is geregeld in het nieuws aandacht voor digitale veiligheid. Termen als DDOS-aanval en Ransomware vliegen je helaas steeds vaker om de oren. In de loop der jaren speelt zich natuurlijk steeds meer online af. Of het nu gaat om internetbankieren, het regelen van burgerzaken of het aankopen van een nieuwe tandenborstel. Tegenwoordig kan (bijna) alles online. Dit maakt het voor kwaadwillende steeds aantrekkelijker om aanvallen uit de voeren op websites en webshops. Het maken van een back-up is daarom vaak cruciaal. De belangrijkste dingen wat je hierover moet weten lees je in deze blog!

Wat is een back-up en wat is het nut ervan?

Ben jij een website of webshop eigenaar? Dan raden we je aan om op frequente basis een back-up te maken. Wat je dan doet? Je maakt een reservekopie van je site. Dit betekent dat zodra je een back-up aanmaakt, er een kopie wordt gemaakt van alle bestanden die je website gebruikt. Daarnaast zal ook de database – deze wordt gebruikt voor de opslag van persoonsgegevens, paginacontent, adresbestanden, etc. – worden gekopieerd.

Een van de belangrijkste redenen om op frequente basis een back-up te maken is zodat je website of webshop te allen tijde hersteld kan worden. Mocht je website of webshop gehackt worden of er per ongeluk door een medewerker een pagina verwijderd worden, dan kan de website vanuit de back-up hersteld worden. Hierdoor kunnen bedrijven eventuele financiële schade zoveel mogelijk beperken. Daarnaast worden er ook back-ups gemaakt indien een website wordt verhuisd naar een andere provider.

Hoe maak ik een back-up?

Wij raden altijd aan om hiervoor contact op te nemen met de hostingprovider. Dit is het bedrijf waar jouw website wordt gehost. Het kan zijn dat de hostingprovider automatisch back-ups maakt. Als dat niet het geval is, kan dit vaak ook handmatig worden uitgevoerd. Wil je zelf een back-up uitvoeren? Dan heb je een controlepaneel nodig. Veel gebruikte controlepanelen zijn DirectAdmin, ePanel of Plesk. Weet je welk controlepaneel er wordt gebruikt voor jouw website? Google dan op ‘back-up maken’ en de naam van het controlepaneel. Als je niet weet welk controlepaneel er wordt gebruikt, dan kun in Google zoeken op ‘back-up maken’ in combinatie met de naam van de hostingprovider. Veel hostingproviders hebben namelijk een kennisbank of how-to pagina.

Hoe vaak moet ik een back-up maken?

Idealiter wordt er elke dag een back-up gemaakt, maar dit vergt natuurlijk best wel wat werk als dit handmatig gedaan moet worden. Probeer in ieder geval een keer per twee weken een back-up te maken. Vinden er op frequente basis wijzigingen plaats op je website of heb je een webshop waarbij er dagelijks bestellingen zijn? Dan adviseren we om vaker een back-up te maken.

Heb jij niet veel ervaring met het maken van een back-up? Of heb je hulp nodig van echte specialisten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X