Creëer meer interactie tijdens je webinars!

Iedere organisator van een webinar heeft natuurlijk het liefst dat zijn publiek fysiek aanwezig is om te zorgen voor de beste interactie. Volle zalen en verwachtingsvolle ogen. In de huidige wereld zijn online bijeenkomsten niet meer weg te denken. Zie dus maar eens een manier te vinden waarop je je webinar dezelfde impact geeft als in een zaal waarin iedereen fysiek aanwezig. Lees hieronder onze beste tips om ervoor te zorgen dat jouw webinar alsnog veel interactie bevat!

Een woud aan mogelijkheden

Een webinar geven kan men op verschillende manieren faciliteren. Men biedt daarom ook een breed scala van webinar softwares aan. Maar waar let je op bij het kiezen van een passende software? Je wilt tenslotte een webinar opnemen die kwalitatief is en zonder complicaties verloopt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat voor jou van belang is. Wil je bijvoorbeeld niet dat mensen elkaar kunnen zien of me elkaar kunnen chatten? Let daar dan op bij het kiezen van een passende software. Ook is het van belang om te kijken of er een gelimiteerd aantal kijkers de webinar kunnen volgen, je de pagina’s in eigen huisstijl kunt vormgeven, video’s/interacties kunt inladen en of de prijs-kwaliteit verhouding goed is.

Gewone presentaties voldoen niet meer

Het belangrijkste tijdens een webinar is de spreker. Niet iedereen is goed in het online presenteren en dat heeft ook veel te maken met de presentatie zelf. Het lijkt hetzelfde als presenteren voor een kamer met mensen. Maar een effectieve presentatie tijdens een webinar stelt toch andere eisen aan een spreker.

Niets is vervelender voor het publiek dan voor langere tijd naar dezelfde slide te moeten kijken. Voor je het weet klikt het publiek even door zijn mailbox of Facebook tijdlijn. Het oog van de deelnemer zoekt visuele stimulans en veranderingen in beeld. Een online presentatie dient dus je verhaallijn visueel te ondersteunen, de deelnemer te stimuleren en te betrekken bij je gedachtegang. Houd hier als spreker rekening mee door voldoende slides te gebruiken, voldoende beeldmateriaal te laten zien en de interactie met je publiek aan te gaan door middel van dialogen en vraagstellingen.

Gebruik demonstraties en how-to’s

Op welke manier zorg ik dan voor de beste interactie op basis van de hierboven genoemde tools? Wanneer jij je beeldscherm deelt met je publiek zorgt dit er automatisch voor dat er bewegende beelden en dus ook meer aandacht van de kijker wordt gevraagd. De perfecte manier hiervoor is het gebruiken van demonstraties en how-to’s. Bij een onderwerp waarbij jij bijvoorbeeld een programma of app demonstreert waarin je daadwerkelijk de kijker meeneemt naar het praktische deel van je uitleg. Als spreker betekent dit natuurlijk wel dat je klaar moet zijn om je scherm te delen. De juiste browsers geopend, geen gekke pagina’s in beeld en een voorbereid plan waarin je je publiek meeneem. Je voorbereiding hierin is het halve werk.

Webinar organiseren? Oefenen, oefenen, oefenen!

Laten we even dieper ingaan op de voorbereiding. Het is natuurlijk een grote uitdaging om alles simpel te laten lijken. In werkelijkheid komt er veel bij kijken. Technisch moet alles kloppen en je presentatie moet goed getoond worden op het beeld. Polls en andere momenten waarin je de interactie zoekt met je publiek moeten goed voorbereidt worden. Je zou niet de eerste spreker zijn die de ‘share’ knop moet zoeken tijdens de presentatie, de microfoon op geluidsdemping heeft staan of zijn poll niet gestart krijgt.

Het is dus goed om je webinar vooraf te oefenen en te testen. Ga nooit meteen live voordat jij je setup getest hebt en zeker weet dat alles werkt. Log van tevoren tijdig in zodat je ook het gevoel hebt dat je in alle rust je webinar zal starten.

Mocht je nog wat hulp kunnen gebruiken? Of kunnen wij je adviseren? Onze specialisten helpen je graag verder! Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Fleur Reijnders
Fleur Reijnders
[email protected]


X