5 tips bij het kiezen van een social media kanaal voor jouw bedrijf!

Er zijn tegenwoordig zo veel social media kanalen. Maar welk kanaal past het beste bij jouw bedrijf? Op welk kanaal is je doelgroep actief? En hoe zorg je ook nog eens dat je het gewenste resultaat haalt uit je social media inspanningen? Vragen die van belang zijn bij het kiezen van een social media kanaal voor jouw bedrijf. Met de 5 tips in onze blog helpen we je op weg!

Tip 1: bepaal je doelgroep

Het kiezen van een social media kanaal start met je doelgroep. Het is belangrijk dat je je doelgroep definieert. Maak een duidelijke keuze en ben niet bang om mensen uit te sluiten. Met een duidelijk beeld van je doelgroep creëer je de beste content én behaal je het meeste resultaat. Heb je je doelgroep bepaald? Kijk dan op welk kanaal je doelgroep actief is. Als je een doelgroep van 50 jaar en ouder hebt, heeft het geen zin om te investeren op TikTok. TikTok is namelijk een kanaal dat 80 % bestaat uit gebruikers tussen 6 en 24 jaar. Tip: gebruik het Nationale Social Media Onderzoek 2022 van NewCom Research als hulpmiddel. Dit is het grootste trendonderzoek van Nederland naar het gebruik en de verwachtingen van social media.

Tip 2: stel je doel

Voordat je aan de slag gaat met social media moet je nadenken over wat je hiermee wilt bereiken. Ga je voor naamsbekendheid, meer websiteverkeer, het verzamelen van leads? Misschien wil je een echte relatie opbouwen met je klant en meer betrokkenheid genereren? De SMART methode is een handig middel om jouw doelstellingen concreet en duidelijk te maken. Laat je dus niet verleiden om alles te willen. Focus op een doel!

Tip 3: loop niet te hard van stapel

Hou het in het begin simpel. Kies één platform en leg daar de focus op. Kies een social media kanaal dat bij je doelgroep past, maar ook vooral bij jezelf en je bedrijf. Content creëren lijkt misschien makkelijk, maar onderschat niet de moeite die het kost om content te creëren die van echte waarde is voor jouw doelgroep. Het aangaan én onderhouden van relaties kost tijd en gaat niet vanzelf. Ben je lekker op weg op een kanaal en heb je je draai gevonden? Overweeg dan om een tweede erbij te pakken.

Tip 4: zorg dat je content matcht

Het is belangrijk dat je goed bedenkt wat je post. Denk hierbij na over de tone of voice. Dit is de stem van je merk waarmee, en de toon waarop, je communiceert naar je doelgroep. Spreek je je doelgroep aan met ‘je’ of ‘u’? Dit zijn allemaal zaken die komen kijken bij het vaststellen van een tone of voice. Daarnaast is het gekozen kanaal ook bepalend voor zowel de vorm als de toon van je post. Zo vraagt Instagram totaal andere content dan het zakelijke LinkedIn. Waar het bij Instagram vooral draait om het visuele stuk, draait het bij LinkedIn vooral om de inhoud van de posts.

Tip 5: durf te experimenteren

Hoe kun je ontdekken wat nou echt voor jouw bedrijf werkt? Testen! Probeer verschillende soorten posts en evalueer zorgvuldig. Op bijna alle social media kanalen kun je door middel van verschillende statistieken evalueren. Houd je doel hierbij in je achterhoofd. Heeft een post waarmee je verkeer naar je website wilt leiden niet veel likes? Reken deze post dan niet meteen af. Neem de tijd om alles te ontdekken en geef niet te snel op. Een goede social media pagina opbouwen kost nou eenmaal tijd, maar je gaat na verloop van tijd zelf zien wat wel en niet werkt.

Kortom: als je jouw bedrijf op de kaart wilt zetten moet je ergens beginnen. Start met kleine stapjes in plaats van grote sprongen. Alleen zo boek je het beste resultaat! Heb je hulp nodig bij het bepalen van je doelgroep, het vaststellen van een tone of voice of het creëren van content? Neem contact met ons op! Onze Social Media Specialisten helpen je graag verder!

Femke Jongen
[email protected]


X