Hoe verover je de Duitse markt met XING?

Netwerken met de buren

In onze vorige blog over XING zijn we al uitgebreid ingegaan op het grootste zakelijke platform van de Duitssprekende landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland), dat vaak ook wel de Duitse versie van LinkedIn wordt genoemd. Daarin gaven wij uitleg over waarom je in deze landen beter gebruik kunt maken van XING in plaats van LinkedIn. Ook benadrukten wij waarom het voor Nederlandse bedrijven van belang kan zijn om vindbaar te zijn op de Duitse LinkedIn wanneer je zou willen uitbreiden naar de Euregio of misschien zelfs nog verder in Duitsland.

Dit is allemaal heel leuk een aardig, maar hoe pak je XING nu concreet aan? En hoe pas je marketing in Duitsland toe doormiddel van XING? In dit blog lees je een aantal tips om zo effectief mogelijk te kunnen netwerken met onze Oosterburen.

Tip 1: Communiceer in het Duits

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar communiceer te allen tijde in het Duits wanneer je gebruik maakt van het XING platform. Nederlanders staan (over het algemeen) meer open voor nieuwe ontwikkelingen en contacten. Ze zijn nieuwsgierig aangelegd en hebben geen lange tijd nodig om nieuwe dingen uit te proberen. Voor Duitsers ligt dit iets anders, zij zijn meer behoudend in dat soort zaken. Zij kijken liever eerst de kat uit de boom. Ondanks dat XING andere talen zoals Engels ondersteunt, is het dus aan te raden om de communicatie in het Duits te houden.

Tip 2: Betrek je medewerkers bij marketing in Duitsland

De bedrijfspagina van je bedrijf dient bij XING als startpunt. Voor gebruikers wordt dit de vaste plek waar zij je bedrijf kunnen vinden. Op deze pagina deel je onder andere informatie over het bedrijf, vacatures en contactgegevens. Het grote voordeel aan een bedrijfspagina maken via de Duitse LinkedIn, is dat je de opmaak volledig kunt aanpassen naar de huisstijl van je bedrijf. Dit zorgt dan weer voor herkenbaarheid richting de gebruikers. XING biedt ook de mogelijkheid om inzicht te krijgen in wie je bedrijfspagina bekijkt. Daarbij kan met deze bezoekers contact worden opgenomen.

Naast het hebben en onderhouden van je bedrijfspagina, is het van belang dat je medewerkers actief bijdragen aan het inzetten van marketing in Duitsland. Veel gebruikers hebben namelijk een voorkeur voor het volgen van een individu en dus niet een bedrijf. Om deze reden is het verstandig dat je medewerkers zelf regelmatig nieuwe artikelen op het XING platform plaatsen.

Tip 3: Timing is alles bij een zakelijk platform zoals XING

Net zoals bij andere social mediakanalen, wordt bij XING de zichtbaarheid van je content voor een groot gedeelte bepaald door je timing. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de dagen en tijden waarop je post. Voor ieder social mediakanaal verschilt namelijk de tijd waarop jouw doelgroep het meest actief is. Opvallend is dat het beste moment om te posten vooral in de ochtend ligt en op werkdagen. Dit valt goed te verklaren, omdat XING (anders dan Facebook of Instagram) vooral een zakelijk platform is. Om de tijd waarop je moet posten nader te bepalen, kijk je naar de momenten waarop je volgers online zijn. Dit om een zo groot mogelijk gedeelte van hen te kunnen bereiken.

Tip 4: Neem deel aan groepen

Een ander aandachtspunt binnen de Duitse LinkedIn dat niet vergeten mag worden, zijn de XING-groepen. Dit is een plek waar bedrijven en mensen bijeen komen die interesse tonen in een bepaald onderwerp. Hier kun je dus op een toegankelijke manier relevante contacten verkrijgen en je hebt de mogelijkheid om eigen artikelen te posten die meteen bij de juiste doelgroep terecht komen. Hierin moet je niet overdrijven. Het heeft geen zin om je doelgroep te overladen met matige content. Beter zou zijn om af een toe de doelgroep te voorzien van een relevante advertentie of andere voor hen interessante content. Zo kun je een sterk merk binnen je branche opbouwen.

Tip 5: Maak gebruik van het Premium lidmaatschap van het XING platform

Net zoals LinkedIn biedt XING verschillende lidmaatschappen aan. Hierbij is er onderscheid te maken tussen het gratis lidmaatschap en de verschillende betaalde lidmaatschappen. De betaalde lidmaatschappen beginnen vanaf € 7,95 per maand en kunnen oplopen tot € 79,90 per maand. Het Premium account heeft een aantal voordelen ten opzichte van het reguliere account. Zo is het mogelijk om een volledig inzicht te verkrijgen in de profielbezoekers en kun je een profielbezoekers analyse maken. Ook zorgt een Premium account voor een betere vindbaarheid van je bedrijfspagina. Verder is het mogelijk om je vaardigheden of die van je medewerkers te ontwikkelen met geselecteerde E-learning aanbiedingen.

XING: het perfecte kanaal voor de Duitse business to business markt

Tot slot kan worden gesteld dat XING zich perfect leent voor het inzetten van marketing in Duitsland. Het is dus voor een Nederlands bedrijf goed om vindbaar te zijn wanneer je zou willen uitbreiden naar de Euregio of nog verder in Duitsland. Hierbij dien je wel met de zaken die hierboven zijn beschreven rekening te houden om dit zo succesvol mogelijk te doen.

Ben je geïnteresseerd in het uitbreiden richting de Euregio of Duitsland in het algemeen? Dan mag XING zeker niet ontbreken in je socialmediastrategie. Meer weten? Of heb je hulp nodig bij het inzetten van marketing in Duistland? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

About The Author

Iris Tolen
Iris Tolen
[email protected]


X