Website

Open source VS custom CMS

Net zoals veel andere zaken heeft een website ook een levensduur. Niet alleen door de vernieuwing van techniek, maar ook omdat een website bijvoorbeeld niet meer van deze tijd is of omdat de nieuwe huisstijl niet meer strookt met het design van de website. Wat de reden ook is, een nieuwe website zorgt weer voor een passend visitekaartje!

Voordat je een nieuwe website gaat ontwikkelen moet je weten welk CMS (Content Management Systeem) je gaat gebruiken. Bij een telefoon kun je bijvoorbeeld keuze maken tussen Android en iOS. Voor websites en webshops is het aanbod echter groter en kan er zelfs worden gekozen voor het schrijven van een eigen CMS. Maar wat is een CMS eigenlijk? En welke soorten zijn er? Wij leggen het je uit!

Wat is een CMS?

Een contentmanagementsysteem maakt het mogelijk om gegevens op het internet te publiceren zonder dat er veel programmeertaal nodig is. Zo hoef je niet of nauwelijks te beschikken over HTML, maar kan er aan de hand van een WYSIWYG-editor online tekst worden verwerkt. Je kunt het vergelijken met de tekstverwerker van Word. Daarnaast kunnen er door middel van een contentmanagementsysteem verschillende rollen worden toegekend en kunnen medewerkers alleen bepaalde aspecten wijzigen. Zo blijft de look en feel van de website consistent.

Wat is een open source CMS?

Open source betekent dat de broncode is gepubliceerd en door iedereen kan worden gekopieerd, aangepast en aangevuld zonder kosten of auteursrechten. Je kunt het zien als een soort Wikipedia.

Wat is een custom CMS?

Bij een custom CMS wordt de software geschreven naar aanleiding van de wensen en behoeften van de eigenaar van de website. Het wordt dus door de ontwikkelaar volledig naar wens geschreven.

Voordelen: open source ten opzichte van custom
  • Niet verbonden aan één partij
  • Nieuwe ontwikkelingen worden snel opgevolgd
  • Zijn in de basis SEO-vriendelijk
  • Ontwikkelaars van over de hele wereld schrijven aanvullende oplossingen
Nadelen: open source ten opzichte van custom
  • Vaker doelwit van hackers
  • Het CMS is omvangrijker waardoor er zaken zijn ingebouwd die wellicht niet worden gebruikt

Afhankelijk van je wensen is voor er beide iets te zeggen. Toch geven wij open source CMS de voorkeur. Deze optie biedt veel functionaliteiten en mogelijkheden, is kostenbesparend en heeft een inzichtelijke code. Wil jij meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op en onze specialisten helpen je graag verder!

Robin Sluysmans
Robin Sluysmans
[email protected]


X